گیاه قاصدک یا همان کاسنی زرد یا خبر آور ( در سبزوار به آن خبرکش می گویند ) که در طب سنتی به آن طرحشقون می گویند ، گیاهی است بی‌بو، چند ساله، خیلی کوچک و کوتاه‌تر از ۴۰ سانتی‌متر که شیرابه یا مایع سفیدی ترشح می‌نماید.برگ‌های آن دراز با بریدگی‌های عمیق نوک‌تیز که شکلی شبیه دندان شیر به آن می‌دهد. برگ‌های گروهی به شکل یک دسته برگ از یقه ریشه خارج می‌ شوند. طبق گل‌های آن زرد طلایی که به طور منفرد در انتهای شاخه گل‌دهنده که توخالی است ظاهر می‌شود. میوه آن فندقه بوده که میوه‌ای خشک و مغز آن مجزا و نچسبیده است مانند آفتاب‌گردان . میوه‌ها به طور گروهی به شکل کروی قرار دارند و به سبب وجود کاکل، پس از رسیدن به آسانی پراکنده می‌شوند. گاهی از گیاه قاصدک به عنوان علف هرز مزارع، چمن‌زارها و دشت‌های اطراف شهرها یاد می‌شود. ولی این شاید به معنی عدم‌آگاهی بشر از خواص مهم گیاه باشد. 

ویتامین های آ ، د ، ث و گروه ویتامین های ب ، آهن،منیزیم،روی،پتاسیم،منگنز،مس،کلسیم،برون وسیلیکون فراوان این گیاه نیز از طریق چای آن به بدن انسان رسیده و بسیاری نیازهای تغذیه ای او را تامین می کند.تحقیقات بسیاری بیانگر آن است مصرف روزانه چای گل قاصدک همراه ریشه آن عملکرد دستگاه گوارش را بهبود بخشیده و علاوه بر ترشح آنزیم های کبدی،به دفع سنگ صفرا کمک زیادی می کند.نوشیدنی گل قاصدک با بهبود عملکرد کلیه و مجاری ادراری نیز همراه بوده و علاوه بر دفع سموم بدن از طریق ادرار،با جابجایی یون پتاسیم،حجم آن را افزایش می دهد.بیماران مبتلا به هپاتیت،دیابت نوع یک و دو و اختلالات عملکرد کلیه نیز با استفاده از مصرف روزانه چای گل قاصدک درصد بسیاری بهبودی پیدا می کنند.اغلب افرادی که از اختلالات گوارشی مانند اسهال یا یبوست رنج می برند، می توانند با استفاده منظم از این  نوشیدنی،بیماری خود را بهبود دهند.لازم به ذکر است،چای گل قاصدک با افزایش میزان گردش خونفطراوت پوست را افزایش داده و رنگ آن را روشن می کند. 

 

 

نام‌های دیگر این گیاه عبارتند از : بقله الیهودیه، هندبابَرّی، گل قاصد، خبرآور، كاسنی بری، طرخشقوق، هندبای بری، سن الاسد، شیرمال، قاصدك، دندان شیر و شنجار . و اما از دیگر مشخصات آن می توان به موارد 25 گانه زیر اشاره داشت .
۱. طبع آن سرد و خشك است.
۲. این گیاه حاوی ویتامین آ.ب.ث ، د و گروه ویتامین ب می‌باشد.
۳. اشتهاآور است ۴ گرم ریشه این گیاه را در ۲۰۰ سی‌سی آب‌جوش ۲۰ دقیقه دم‌كرده بنوشند.
۴. برای تصفیه خون از دمكرده ریشه این گیاه می‌توان استفاده كرد.
۵. جهت یرقان ۶ گرم ریشه این گیاه را در ۳۰۰ سی‌سی آب‌جوش ۲۰ دقیقه دم‌كرده روزی ۳ فنجان بنوشند.
۶. دمكرده برگ‌های این گیاه تنظیم‌كننده اعمال كبد است و به ترشح كیسه صفرا كمك می‌كند.
۷. به خاطر داشتن املاح پتاسیم این گیاه برای كلیه مفید می‌باشد.
برای مشاهده ادامه این پست به ادامه مطلب مراجعه فرمایید
۸. جهت كاهش شدت عوارض سل ریوی و سرفه گل‌های قاصدك را خرد نموده ۲۰ گرم در یك لیتر شیر جوشانده با نبات شیرین نموده صبح و شب بنوشند.
۹. برای از بین بردن جوش‌های صورت ۴۰ گرم گل قاصدك را در ۵۰۰ سی‌سی آب به مدت نیم ساعت جوشانده پس از صاف كردن صبح و شب صورت را بشوئید.
۱۰. دمكرده گل و ریشه این گیاه پائین‌آورنده كلسترول خون است.
۱۱. دمكرده گل یا ریشه این گیاه برای لاغرشدن مفید می‌باشد.
۱۲. شیره گیاه گل قاصدك برای تصلب شرائین مفید می‌باشد و یا می‌توان ۲ گرم از برگ‌های خشك آن را چیده و ۲ گرم ریشه آن را در ۲۵۰ سی‌سی آب‌ سرد ریخته حدود ۲ ساعت در آب بخیسانید سپس با حرارت ملایم چند دقیقه جوشانده ۲۰ دقیقه دم‌كرده صاف نموده روزی ۳ فنجان به مدت ۱۴ روز در ماه بنوشند تا عوارض تصلب شرائین از بین برود با نظر پزشك مصرف شود

۱۳. برای بیماری قند از شیره این گیاه استفاده شود و یا به روش شماره ۱۲ استفاده شود. 

۱۴. دمكرده ریشه یا گل این گیاه ادرارآور است.
۱۵. برای نقرس جهت درمان از روش شماره ۱۲ استفاده شود.
۱۶. جهت پیوره دندان با جوشانده برگ و ریشه این گیاه مزمزه شود.
۱۷. نوشیدن و شستن چشم‌ها با جوشانده این گیاه باعث جلای چشم و تقویت بینایی می‌گردد.
۱۸. دمكرده برگ و ریشه این گیاه برای كم‌خونی مفید است.
۱۹. جهت دفع سنگ كلیه ۶ گرم برگ این گیاه را در ۳۰۰ سی‌سی آب‌جوش ۲۰ دقیقه دم‌كرده صاف نموده به ۳ نوبت بنوشند.
۲۰. جهت ناراحتی‌های ناشی از عروق خونی و گردش خون مانند سیانوز در واریس از دمكرده برگ‌های این گیاه استفاده شود.
۲۱. نوشیدن دمكرده گل قاصدك باعث از بین رفتن آب‌های اضافی بدن كه در بیماری اورم كه ناشی از بیماری كلیه است مفید می‌باشد مخصوصاً اگر از ریشه آن استفاده شود.
۲۲. جهت تسكین دردهای مفاصل ۲ گرم برگ و ۲ گرم ریشه گل قاصدك را در ۲۰۰ سی‌سی آب‌جوش ۱۵ دقیقه دم‌كرده روزی ۳ فنجان به مدت ۸ هفته بنوشند و از برگ‌های تازه گل قاصدك به عنوان سالاد استفاده كنند.
۲۳. جهت درمان برونشیت از دمكرده برگ و ریشه این گیاه می‌توان استفاده كرد.
۲۴. جهت چین و چروك صورت با جوشانده گل و برگ‌های قاصدك صورت را كمپرس كنید.
۲۵. جهت ورم سرطانی با جوشانده برگ و گل قاصدك كمپرس كنید.


برچسب‌ها:

تاريخ : شنبه 28 تير 1393برچسب:, | 3:31 | نویسنده : جلال سبزوار |

 هوفاریقون یا گل راعی یا هزار چشم گیاهی است علفی و دائمی ، با بوی معطر و در زمان گل دهی بسیار زیبا. و دارای ریزومی ‌کوتاه که تا ارتفاع یک متر رشد می‌کند. ساقه افراشته که برگهای تخم‌مرغی و بیضوی آن باغده‌های شفاف حاوی روغن پوشیده شده و بصورت متقابل و زوج قرار گرفته‌اند. گلها در انتهای انشعابات علفی و بصورت دستجات سه‌تایی قرار دارند. هر گل 5 کاسبرگ سبز ، 5گلبرگ زرد و تعداد زیادی پرچم برآمده دارد. میوه کپسوله 3 لوبه و حاوی دانه‌های سیاه رنگ می‌باشد.
 

این گیاه جزء 5 گیاه دارویی است که بیشترین تحقیقات علمی‌درباره آن صورت گرفته و یک داروی موثردر بیماریهای روانی و افسردگی می‌باشد. بخش های مورد استفاده آن سر شاخه‌های گلدار و تازه و نیز گل گیاه می باشد . این گیاه را من شخصا در رودخانه دلبر ( سبزوار ) دیدم و شناسایی کردم و عکس های این بخش را در همان محل گرفته ام . این گیاه به هزار چشم هم معروف است و دلیل نامگذاری آن وجود غده‌های  شفاف فراوان حاوی روغن در برگهای تخم‌مرغی و بیضوی آن که بصورت متقابل و زوج قرار گرفته‌اند، باشد که اگر از نزدیک به آن نگاه کنیم و یا بوسیله ماکروگرافی عکسی از آن بگیریم بوضوح میتوان آن غده ها را مشاهده نمود .

 این گیاه که در بعضی متاطق به آن علف چای ( با چای کوهی اشتباه نشود ) می گویند در در افسردگی‌های خفیف بخصوص Somatogenic,Psychogenic که در افراد مسن بروز کرده باشد و از پیشرفت آن جلوگیری می‌کند که حتما بایستی با تجویز پزشک صورت گیرد زیرا موارد احتیاط در مصرف  و نیز تداخلات دارویی زیاد و نیز انواع سمی برای آن ذکر شده است .

 

احتیاطات مصرف: مصرف بیش از حد این گیاه سبب نوعی حساسیت می شود که تحت تاثیر نور افزایش می یابد.
نحوه ی مصرف: 2 تا 4 گرم از آن بصورت دمکرده سه بار در شبانه روز

توجه : فرآورده ی ذارویی آن که بنام هایپیران در ایران و با نام های تجارتی مختلف در سطح جهان ساخته می شوند، پرمصرف ترین داروی گیاهی دهه اخیر در مشکلات روحی روانی و افسردگی بوده است.


برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 25 تير 1393برچسب:, | 22:53 | نویسنده : جلال سبزوار |

یادم هست از زمان کودکی که با خانواده به شملق ( زیارتگاهی در کوهستانهای زادگاهم سبزوار ) میرفتیم در مسیر کوه نوردی شش کیلومتری تا امامزاده که به لحاظ گونه های دارویی یک هرباریوم طبیعی است ، گیاهی با برگهای زرد کم حال و کرک دار نظرم را جلب میکزد که وقتی از مرحوم مادر بزرگ نامش را جویا شدم می گفت این گیاه " دم گاو " است و خودش هم برای گرفتن عرق چهل گیاه از آنها جمع میکرد تا اینکه اخیرا خیلی دلم میخواست ارتباط " دم گاو " را با گیاه خرگوشک را بدانم که متوجه شدم در برخی نواحی به آن " گاو دنبه " گفته میشود که در حقیقت همان " دم گاو " خودمان در حقیقت میتواند " دنبه گاو " باشد .

و اما "خرگوشک" یا همان "گل ماهور" که با نام‌های دُرماهى و زرماهى نیز شناخته می شود، گیاهی است با گل‌های طلایی و متعلق به تیره‌ی خرگوشک با ارتفاعی که گاهی به اندازه قد یک انسان نیز می‌رسد در غالب مناطق استپی، دامنه های کوهستانی و بیشه زارها و علف‌زارها می‌روید و بیشتر خاک‌های گچی شن دار و قلوه سنگ دارهای کوهستانی را ترجیح می‌دهد. این گیاه که در هر شرایط آب و هوایی رشد می‌کند حداقل 200 گونه مختلف دارد. نوع معمولی آن که گل‌های زردی دارد دارای خواص درمانی متعدد است .

دوران گل دهی و زمان برداشت آن‌ها خرداد تا شهریور است. قسمت‌های مورد استفاده گل ماهور گل‌ها، برگ‌ها و گاهی ریشه ها است. گل ماهور یکی از قدیمی ترین گیاهان داروئی دنیا میباشد که از جوشانده و دم کرده آن برای تسکین برونشیت ، دردهای سینه ، خلط سینه ، درمان بیماری آسم و بخصوص نوع سل و ریوی که از علائم آنها سرفه های دردناک ناشی از گرفتگی ماهیچه هاست استفاده میشده است .امروزه نیزبه خاطر تاثیر بالائی که روی بیماریهای مختلف دستگاه تنفسی دارد برای این گیاه در صنایع داروئی اهمیت زیادی قادرند. گلهای آن نیز مسکن و آرام بخش هستند و مصرف چای آن به درمان بیخوابی کمک می کند. گلهای گل ماهور یا خرگوشک دارای موسیلاژ فراوان بوده و داراتی اثر نرم کننده مجاری تنفسی است. از سرشاخه های مخلصه بعنوان مقوی معده استفاده می شود.از دانه های کنجد روغن کنجد می گیرند و به مصارف داروسازی و تغذیه می رسد.

گل های این گیاه را باید در هوای آفتابی به صورت تدریجی که گیاه گل می دهد چید و فقط کاسه و سیخک آن را بدون حقه گل جمع آوری کرد و گلبرگ ها نباید پلاسیده شوند و باید به سرعت آنها را در خشک کن با حد اکثر دمای 60 درجه سانتیگراد خشک کرد که در این حال به رنگ زرد روشن می مانند و بوی آنها عسلی است.
خواص دم کرده گل ماهور:
-خاصيت خلط آور دارد.-در برطرف کردن آسم و ناراحتي هاي تنفسي موثر است.
-التهاب ناي را درمان مي کند.-با استرس و بي خوابي مقابله مي کند.
-مصرف آن به افرادي که از ناراحتي گوارشي مانند بواسير، يبوست، اسهال و عفونت مثانه رنج مي برند، توصيه شده است.-خاصيت تسکين دهنده دارد و دردهاي شديد را معالجه مي کند.-در از بين بردن کرم هاي روده اي موثر است.-گزش حشرات و تاول را درمان مي کند.


برچسب‌ها:

تاريخ : جمعه 20 تير 1393برچسب:, | 11:44 | نویسنده : جلال سبزوار |

 در اواخر بهار و اوایل تابستان در کنار جاده ها و صحرا ها گیاه خاردار بسیار زیبایی را دیده اید که سرشاخه های گرد تیغ دار سبز آن مزین به گلی است که به صورت یک کلاه بنفش خوشرنگ و زیبا روی آن قرار گرفته است و کاملا در بین گیاهان دیگر صحرا جلوه گری می کند.گیاهی است دو ساله دارای برگهای منقسم و دندانه دار به رنگ سبز شفاف که در کناره های برگ و رگبرگ ها لکه های سفید وجود دارد . :این گیاه خود رو بوده و در صحراهای ایران و بویژه در منطقه سبزوار به وفور دیده میشود .

خارمریم ( ماریتیغال ) گیاهی است که خاصیت ضداکسیدان آن چندین بار از ویتامین E بیش تر است و از این طریق محافظ خوبی برای کبد است و بهمین جهت این گیاه را صددرصد کبدی میدانند. اندام دارویی خارمریم دانه های داخل آن می باشد که دارای فلاونوئید سیلی مارین که در کاهش کلسترول خونسودمند است میباشد . این گیاه دارویی برای افرادی که به کاسنی حساسیت دارند و از مشکلات کبدی رنج می برند توصیه میشود .

خار مريم داراي اثرات محافظتي بر كبد است لذا در درمان كبد چرب و يا مسموميت با قارچ هاي سمي كاربرد دارد. گزارش شده است كه اين گياه ترشح صفرا را افزايش مي دهد . از برگ گياه براي تحريك ترشح شير در مادران شيرده استفاده مي شود . میوه خار مريم بي خطر محسوب مي شود و اثر جانبی خاصی برای آن ذکر نشده است . عصاره استاندارد شده اين گياه اكنون در بازار دارويي كشور وجود دارد .عصاره استاندارد شده اين گياه اكنون در بازار دارويي كشور با نام"  لیورگل " وجود دارد


برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 19 تير 1393برچسب:خارمریم , ماریتیغال, سبزوار, کبد,, | 1:31 | نویسنده : جلال سبزوار |

نام " قنطوریون " از افسانه‌ها گرفته شده است. وقتی حیوان افسانه‌ای (با بالاتنه انسان و پایین تنه اسب قنطورس)، شیرون (Chiron)، با تیر سمی مجروح می‌شود، خود را با قنطوریون درمان می‌کند. در دوران باستان قنطوریون برای درمان مالاریا استفاده می‌شد. کولپپر (Culpepper) در مورد  گیاه قنطوریون گفته است: گیاه قنطوریون  آن قدر بی‌خطر است که اگر از آن استفاده کنید، هرگز صدمه نمی‌بینید. قسمت دارویی و موثر این گیاه گل آن است که بصورت دمنوش قابل استفاده است .


گیاه قنطوریون که آنرا با نام " گل گندم " نیز می شناسند گیاهی است علفی یکساله یا دوساله – دارای برگ های سبز مایل به سفید و پوشیده از تارهای نسبتا پنبه ای و چون در مزارع بویژه مزارع گندم و غلات یافت میشود به گل گندم موسوم شده است . برگهای قاعده ای دارای بریدگی های عمیق است اما برگهای قسمت فوقانی باریک و بدون بریدگی است . گل های آن آبی رنگ و دارای غشای قهوه ای یا مایل به سفید هستند.

گیاه قنطوریون  خیلی تلخ است و باعث افزایش ترشحات معده می‌شود. برای تحریک اشتها و بهبود هاضمه نیز بسیار مفید است. به همین خاطر به عنوان ماده‌ای مقوی و تلخ حدود ده دقیقه قبل از صرف غذا صرف می‌شود.  گیاهقنطوریون  گردش خون را تقویت می‌کند و روی رگ‌های خونی اثری تقویت ‌کننده دارد. : قنطوریون برای درمان اختلالات گوارشی ، سوء هاضمه مزمن و فقدان اشتها استفاده می شود. استفاده سنتی از قنطوریون برای درمان تب ،‌ناراحتی های معدی روده ای  ، کبد ، صفرا ،‌کیسه صفرا و مجاری ادراری صورت می گرفته است. استعمال خارجی این گیاه برای درمان زخم ها نیز رایج است.

احتیاط : زنان باردار و مبتلایان به زخم معده یا دوازدهه از این گیاه دارویی مصرف ننمایند.


برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 18 تير 1393برچسب:, | 1:35 | نویسنده : جلال سبزوار |

نوعی گیاه در منطقه سبزوار و در مزارع به فراوانی می روید گیاهی است که از بچگی یادم است که به آن " گل قلیونک " می گفتیم . براین بسیار جالب بود که دیدم با همین نام " قلیانک " شناخته میشود ولی در اصل نام فارسی آن " سیلن " است و قدمتش به 31 هزار سال میرسد . 

مطلب جالتر که علیرغم این همه سابقه هنوز برای آن خواص خاص دارویی شناخته نشده است .


برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 تير 1393برچسب:, | 2:12 | نویسنده : جلال سبزوار |

بابونه گیاهی است دائمی و كوچك، به ارتفاع تقریبا 30 سانتیمتر، دارای بویی معطر كه در چمن زارها و زمین های شنی می روید. ساقه آن به رنگ سبز مایل به سفید، برگ های آن كوچك متناوب و دارای بریدگی های باریك، نامنظم و پوشیده از كرك است. گل های آن مجتمع در یك طبق كه به طور منفرد در انتهای ساقه گل دهنده در تابستان ظاهر می شود. در هر طبق، گل های سفید در اطراف و گل های زرد در قسمت وسط قرار دارند.

گل بابونه تأثیر آرام بخش شگرفى روى سیستم عصبى و نیز دستگاه گوارش داشته و نقش قابل ملاحظه آن در درمان بى خوابى و رفع کابوس‌‌هاى شبانه شهرت دارد. اثرضد التهاب، ‌ضد اسپاسم، ‌ضد نفخ، ضدعفونى کننده، ضدحساسیت، تاثیرات آرام بخش و تسکین دهنده درد و همچنین تقویت دستگاه‌هاضمه از مهمترین خواص بابونه است. گفتنی است، بابونه یک ماده ضدحساسیت طبیعى است و از اثرات ضدآلرژى بخور آن مى‌توان جهت تسکین آسم، آلرژى‌هاى تنفسى فصلى، زکام و سینوزیت سود برد. بخور گل بابونه جهت بهبود آکنه و جوش‌هاى صورت نیز توصیه ‌شده است. بابونه مسکنى فوق العاده براى سردرد، میگرن، دندان درد و درد‌هاى عصبى است و به دلیل خواص شناخته شده این گیاه دارویی، به صورت چاى کیسه ‌اى نیز امروزه در بازار موجود است.

 

بابونه از سری گیاه هایی است که بیشتر مصارف دارویی دارد اما میتوان یه عنوان یک سبزی از آن در برنامه غذایی استفاده کرد. طبع این گیاه گرم و خشک است ، تقویت کنندگی معده و محرک اشتها بودن از سری خواص بیشمار این سبزی است. کسانی که دچار تشنج هستند استفاده از این سبزی برایشان بسیار مفید است . این گیاه برای سلامت و شادابی پوست بسیار مفید است.

 

  1.         طبع بابونه خیلی گرم و خشک است.
  2.         گل بابونه تقویت کننده معده است و تحریک اشتها می‎کند و باعث هضم غذا می‎شود.
  3.         گل بابونه اثر ضدتشنج دارد. (مانند شماره ۴ استفاده شود)
  4.         دم‎کرده گل بابونه مدر است. (۲ گرم در یک لیوان آب جوش، دم‎کرده میل کنید)
  5.         قاعده‎آور است. (ماننده شماره ۴ استفاده شود)
  6.         زیاد کننده شیر است. (مانند شماره ۴ استفاده شود)
  7.         برطرف کننده صفرا می‎باشد. (مانند شماره ۴ استفاده شود)
  8.         معالج سنگ کلیه می‎باشد. (مانند شماره ۴ استفاده شود)
  9.         برای بیماری‎های کبدی مفید است. (مانند شماره ۴ استفاده شود)
  10.      نفخ روده‎ها را از بین می‎برد. (مانند شماره ۴ استفاده شود)

تذکر: سعی کنید هنگام دم‎کردن بابونه نگذارید بخار آن خارج شود اگر در ظرف‎های سرپوش‎دار دم کنید بهتر است.

  1.      برای رفع حالت تشنجی کودکان و رفع دل‎پیچی و نفخ آن‎ها بعد از شیردادن یک قاشق مرباخوری از دم‎کرده بابونه که مانند شماره ۴ تهیه شده است به کودک بدهید.
  2.      بابونه جهت تنگی نفس به‎صورت دم‎کرده استفاده شود.
  3.      جهت احساس کوفتگی به‎صورت دم‎کرده و ضماد استفاده شود.
  4.      تب‎های صفراوی به‎صورت دم‎کرده مانند شماره ۴ استفاده شود.
  5.      جهت تنظیم کردن قاعدگی بعد از پاک‎شدن به مدت ۱۴ روز از دم‎کرده‎ی بابونه استفاده کنند. (یک قاشق غذاخوری در یک ظرف آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه دم کنند.)
  6.      بابونه چون گلبول‎های سفید خون را افزایش می‎دهد در نتیجه برای تقویت بدن انسان و تقویت نیروی دفاعی بسیار مفید می‎باشد.
  7.      برای ضدعفونی کردن و التیام زخم‎ها با جوشانده گل بابونه شستشو دهید.
  8.     برای شستشوی فیستول از جوشانده‎ی بابونه استفاده کنید.
  9.      جوشانده بابونه برطرف کننده ورم و التهاب زخم‎ها می‎باشد.
  10.      برای ضدعفونی نمودن و تسکین درد پس از کشیدن دندان از جوشانده بابونه غرغره و مزمزه کنید.
  11.      برای درمان زخم‎های واریس از جوشانده‎ی گل بابونه استفاده کنید.
  12.      برای معالجه خارش دستگاه تناسلی آقایان و خانم‎ها جوشانده بابونه را در ظرفی ریخته و در آن بنشینید.
  13.      جوشانده بابونه را اگر به موها بمالید علاوه بر اینکه باعث روشن شدن رنگ مو می‎شود یک حالت ضدعفونی کننده دارد. (۱۰۰ گرم گل بابونه در یک لیتر آب به مدت ۲۰ دقیقه جوشانده و بعد از اینکه موها خوب تمیز شد و خشک کردید با شانه به موهای سر بمالید)
  14.      خوردن زیاد بابونه ایجاد استفراغ می‎کند.
  15.      بابونه از مسمومیت غذا جلوگیری می‎کند.
  16.    کسانی که آبریزش چشم دارند بخور بابونه با سرکه بدهند، بدین صورت که مقداری بابونه را در آب جوش ریخته و یک قاشق مرباخوری سرکه در آن بریزند و بخور دهند.
  17.      برای محکم شدن لثه و جوش دهان برگ و ساقه بابونه را بجوید.
  18.       دود بابونه حشرات را فراری می دهد.
  19.      خانم‎های حامله از خوردن بابونه خودداری کنند.
  20.    برای درمان زخم‎های چرکی و همچنین ترک پوست در اثر سرما ۲۰۰ گرم گل بابونه را در یک لیتر روغن زیتون خیس کرده در آفتاب بگذارید بعد از ۲۱ روز صاف نموده آن را روی زخم‎ها یا ترک پوست بمالید.
  21.      برای تسکین دردهای رماتیسم از روغن شماره ۲۹ استفاده کنید.
  22.      برای درمان جوش پلک چشم از کمپرس دم‎کرده بابونه (دم‎کرده بابونه: ۱۰ گرم بابونه در ۱۵۰ سی‎سی آب جوش دم‎کرده به مدت ۲۰ دقیقه صاف نموده) استفاده کنید.
  23.   برای دفع کرم ۱۰ گرم بابونه در ۳۰۰ سی‎سی آب جوش جوشانده به مدت ۱۰ دقیقه سپس ۱۰ دقیقه دم کنید ناشتا یک فنجان ظهر و شب نیم ساعت قبل از غذا یک فنجان میل کنید.
  24.      برای ضدعفونی کردن اتاق گل بابونه را بجوشانید حشرات را فراری می‎دهد.
  25.      کسانی که قطره‎قطره ادرار می‎کنند از دم‎کرده‎ی بابونه استفاده کنند.
  26.     برای درمان دردهای عصبی ناحیه کمر در هنگام سرماخوردگی روغن بابونه را به مدت ۱۴ روز ماساژ دهید.

روش تهیه روغن بابونه: گل بابونه ۱۰۰ گرم + روغن زیتون ۶۰۰ گرم را در یک ظرف سر باز ریخته ظرف را در آب جوش بگذارید به مدت ۲۴ ساعت با حرارت ملایم بجوشد وقتی آب خشک شد مجدداً آب داخل ظرف بریزید نگذارید میزان آب از روغنی که درون شیشه است پایین بیاید سپس صاف کرده برای دردها استفاده کنید.

  1.      برای برطرف کردن سیاهی اطراف چشم از کمپرس دم کرده‎ی گل بابونه استفاده کنید.
  2.     برای درمان و ضدعفونی کردن جوش‎های صورت، از بخور بابونه استفاده کنید.
  3.     برای تسکین درد پیچیدگی دست و پا، دست یا پا را چند دقیقه داخل آب گرم دم کرده‎ی گل بابونه بگذارید و ماساژ دهید.
  4.      برای معالجه اختلالات قاعدگی و تنظیم آن از جوشانده یا دم کرده‎ی گل بابونه روزی یک فنجان در فواصل غذا بخورید.
  5.   برای درمان تب و گریپ و مالاریا، ۱۰ گرم گل بابونه به مدت یک ساعت در آب جوش دم کنید سپس صاف نموده با عسل شیرین کنید، هر دو ساعت یک سوم فنجان میل شود. در ضمن گل بابونه یکی از داروهای خوب برای رفع زکام می‎باشد.
  6.      برای درمان ریزش آب بینی از دم‎کرده بابونه مانند شماره ۴ استفاده کنید.
  7.      برای گرفتگی صدا از دم‎کرده بابونه از روش شماره ۴ استفاده کنید.
  8.      برای جلوگیری از ریزش مو گل بابونه را در روغن زیتون خوابانیده سپس صاف نموده نیم ساعت قبل از حمام موها را ماساژ دهید.
  9.      برای درمان استسقاء از دم‎کرده بابونه شب میل شود.
  10.      اگر گوش درد به خاطر آب رفتن در گوش باشد از بخور بابونه استفاده کنید.
  11.      بابونه ضدسرطان است.
  12.      کسانی که پروستات دارند از خوردن بابونه خودداری کنند یا خیلی کم بخورند.
  13.    برای کسانی که میگرن دارند می‎توانند از دم‎کرده آن روزی ۳ فنجان بخورند یا این که یک مشت از گل خشک را در یک لیتر بجوشانند سپس با اسفنج محلول را بعد از صاف کردن به بدن خود بمالند.
  14.    برای درمان جوش‎های صورت بابونه ۵۰ گرم + گزنه ۵۰ گرم + چای کوهی ۵۰ گرم مخلوط نموده و از مخلوط فوق ۳۰ گرم در یک لیتر آب جوشانده روزی ۳ فنجان میل شود.
  15.      برای درمان سنگینی گوش برگ‎های بابونه و نعنا را در آب بجوشانید و گوش را بخور دهید.
  16.     برای جوش‎های سرسیاه صورت از بخور گل بابونه استفاده کنید. (گل بابونه را در آب جوش ریخته چندین بار در طی ۱۰ دقیقه صورت را بخور دهید.)
  17.      افراد سالمندی که شب‎ها خواب ندارند بابونه و جو و سوسن را در آب بجوشانند سپس کمی از آب آن را به سر بمالند خواب خوبی به سراغشان خواهد آمد.
  18.      برای تقویت بدن کودکان و نوجوانان از جوشانده بابونه در وان حمام بیزید و بگذارید چند دقیقه‎ای استراحت کنند.
  19.      برای درمان تبخال پودر گل بابونه روی تبخال بپاشید و روزی ۳ فنجان از دم‎کرده آن استفاده کنید.
  20.      در ایلام کسانی که درد قلب دارند از دم‎کرده بابونه استفاده می‎کنند.
  21.      برای درد معده می‎توان از دم‎کرده گل بابونه استفاده کرد.
  22.      برای سستی کمر و ضعف قوء باه این نسخه مفید واقع می‎شود: به مقدار مساوی بابونه + شوید + آویشن شیرازی + بادیان + زنیان + زیره سبز سائیده با نبات مخلوط نموده روزی یک قاشق مرباخوری میل کنید.
  23.    ماسک بابونه جهت روشن شدن پوست و کمرنگ شدن لک‎ها به کار می‎رود. پودر بابونه ۳۵ گرم + زرده تخم‎مرغ یک عدد + روغن بادام تلخ یک قاشق + آبلیمو یک قاشق مرباخوری را مخلوط کرده و هم زده روی پوست بگذارید.

     برای درمان آفتاب سوختگی از روغن بابونه استفاده کنید.

 

برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 17 تير 1393برچسب:بابونه, , | 1:21 | نویسنده : جلال سبزوار |

شاید اولین گیاهی که پس از سبزیهای خوردنی ( که عمدتا در باغچه خانه ها کاشته می شد ) شناختم همین گیاه شاهتره ( شاترّه ) بود . یادم هست که وقتی برای درس خواندن به حوالی شهر و مزارع می رفتم ( که در آن دوران معمول بود ) به سفارش مرحوم مادر بزرگ که این گیاه را به من شناسانده بود مقداری از آنها را جمع میکردم و با خود به خانه می آوردم و مادر بزرگ از آنها در گرفتن عرق چهل گیاه استفاده می کرد . ( خدایش بیامرزد )

و اما شاهتره گیاهی یکساله وبرگهای آن سبز غبار آلود و کوچک و بریده بریده ، گلهای نا منظم به رنگ سفید و به صورت خوشه ای میوه ی آن کوچک کروی کمی گوشتی و پوشیده از دانه های ریز نوک تیز است . به فارسی شاهتره و در کتب سنتی با نام های ، بقله الملک و شاهترج نامبرده می شود. این گیاه در نقاط سایه دار و مرطوب کنار نهرهای آب می روید و در منطقه سبزوار نیز به وفور میتوان شاهد آن بود . که با همین نام و بعضا " شاترّه " نامیده شده است .

شاه تره یک گیاه بومی ایران است و در زبان عربی به آن شاه ترج می گویند و نام علمی آن FUMARIA PARVIFLORA است.

این گیاه کمی تلخ مزه است ولی خواص بسیاری دارد که عمده خواص آن عبارتند از :

- به کبد  کمک می کند تا خون را صاف کند. در سلامتی خود کبد نیز بسیار موثر است . صفرا را کم می کند و کبد را پاکیزه می کند.

- این گیاه پاک کننده معده  است ، خصوصاً خشک آن موثرتر است. آب برگ آن با عسل  و تمبر هندی  پاک کننده دستگاه گوارش ، کبد و تصفیه کننده خون است.

ویتامین C  دارد، از این رو مانع خرابی و خونریزی لثه می شود.

- غرغره جوشانده این گیاه برای بر طرف کردن آفت  و زخم های دهانی مفید است.

- ضماد خشک آن که با حنا در حمام استفاده می شود، جهت امراض جلدی و خارش پوست و ضدعفونی کردن آن مفید است.

- دمنوش برگها و گل  بر عرق آن ارجحیت دارد و دم‎کرده شاه‎تره اشتهاآور است.

- از دم کردن آن در قوری  و یا ظروف فلزی خودداری شود .

- به یاد داشته باشید مصرف شاه‎تره نباید بیش از یک هفته باشد.

- در دوران بارداری از آن استفاده نشود .


برچسب‌ها:

تاريخ : دو شنبه 16 تير 1393برچسب:شاهتره, شاتره, سبزوار,, | 1:58 | نویسنده : جلال سبزوار |

 فراسیون گیاهی است علفی، پر برگ، پوشیده از کرکهای پنبه ای به رنگ خاکستری که ارتفاع آن به ۳۰ تا ۸۰ سانتی متر می رسد. که خوشبختانه بصورت موردی در منطقه ششتمد سبزوار آنرا مشاهده میشود . قسمت مورد استفاده این گیاه برگ و سرشاخه های گلدار آن است. این گیاه دارای طبعی گرم و خشک است . مصرف این گیاه از قدیم الایام جهت رفع گلودرد، درمان سرفه و شستشوی کلیه ها معمول بوده است. فراسیون بیشتر به عنوان تقویت کننده قوای بدن به اشخاص مبتلا به ضعف عمومی ناشی از کهولت سن و یا ضعف بنیه داده می شود. همچنین برای افرادی که هاضمه ضعیف دارند و نیز برای بیماران مبتلا به اسهالهای مزمن، آسم، حصبه، سرفه های مقاوم، مالاریا، یرقان، هیستری، اختلالات عصبی، کم خونی دختران جوان و تاخیر قاعدگی تجویز می گردد. از فراسیون برای مداوای ورم اندام های بدن، عدم دفع ادرار، وجود سنگ در دستگاه ادرار و انسداد مجاری کبد و طحال استفاده می شود. این گیاه می تواند کمک موثری در رفع بیماری های مربوط به برونش و عوارض ریوی ناشی از گریپ بنماید. همچنین باعث رقیق شدن و ضد عفونی شدن ترشحات برونش ها و سهولت دفع آنها از ریه می شود. با انجام این عمل سرفه بیمار نیز آرام و قطع می شود. این گیاه در رفع بی نظمی حرکات قلب اثر سریع دارد. تقویت قلب، رفع تپش قلب، تب بر، رفع اختلالات کبدی ، صفرا بر و  کاهش اضافه وزن از دیگر خواص این گیاه ارزشمند است. 

 اثرات صفرابری این گیاه مربوط به ماروبیم و اسید ماروبینیک است که سبب تحریک ترشح صفرا می گردند. ماروبین جزء اصلی مواد خلط آور بوده و سبب تحریک ترشح موکوس برونشی می گردد در حالیکه روغن فرار این گیاه دارای خاصیت ضد تشنجی ، خلط آوری و اتساع عروقی می باشد. دمکرده این گیاه صفرابر می‌باشد.

احتیاط : فراسیون سفید در صورت مصرف دز های بالای آن می تواند سبب فعال سازی قلب و تحریک رحم شود و به همین دلیل باید از مصرف زیاد آن پرهیز نمود بنابراین افرادی که ناراحتی قلبی دارند از خوردن این گیاه خودداری کنند .

 نام های دیگر آن: افنان سر، شنار، فراسیون ابیض، گندنای کوهی، صوف‌الارض، علقما، فراسیم، شویر، حشیشه الکلب و شافار می‌باشد.

 تصاویر فوق را در یکی از باغات روستای طرسک ( منطقه ششتمد ) از گیاه فراسیون گرفته ام .

 


برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 15 تير 1393برچسب:فراسیون, گندنای کوهی, دندان گرگ, فراسیون ابیض, افنان سر, ششتمد,طرسک, سبزوار,, | 1:10 | نویسنده : جلال سبزوار |

این گیاه درختچه ای که در بستر رودخانه ها و مسیل های کوهستانی می روید و در منطقه ما یعنی سبزوار به فراوانی دیده میشود در اصطلاح محلی و در عمده مناطق به آن و به غلط " هندبید یا هندبد " گفته میشود در صورتیکه هندبید نام دیگری از کاسنی است که خواصی کاملا متفاوت با این گیاه یعنی " پنج انگشت " دارد . برگهای پنجه مانند و گلهای بنفش که بعد از فصل گرده افشانی میوه ای قهوه ای پر رنگ می دهد که دارای عطر خاصی است .  قسمت مورد استفاده این گیاه میوه آن می باشد. اولین مورد گزارش شده از مصرف آن توسط بقراط بوده که از خوابانده آن در شراب در جهت کنترل خونریزی بعد از زایمان استفاده کرده است.

این گیاه به گیاه جادویی زنانه شهرت یافته است زیرا عمده خواص آن مربوط به دردها و مشکلات زنان میباشد که میتوانید در کتب گیاهان دارویی و یا جستجوی منابع اینترنتی از آنها مطلع شوید.                                                                                     

ر گیاه پنج انگشت,خواص گیاه پنج انگشت,خاصیت گیاه پنج انگشت


برچسب‌ها:

تاريخ : جمعه 13 تير 1393برچسب:هندبد, هندبا, کاسنی, پنج انگشت, زنانه, | 1:51 | نویسنده : جلال سبزوار |

کنگر معمولی گیاهی است خودرو با برگ‌های خاردار و ساقه‌های ضخیم شبیه به کرفس که از آن در پخت سوپ، خورش و حتی به‌صورت خام در سالاد استفاده می‌کنند.البته باتوجه به اینکه برگ‌های آن تیغ‌های ریز و تیزی دارند، هنگام پاک‌کردن مراقب دستان خود باشید؛ پس بهتر است از دستکش استفاده کنید.کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز می‌خورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرم‌مزاج هستند، خوردن آن توصیه می‌شود. علاوه بر این، کنگر منبع غنی پتاسیم است. بخش زیر زمینی دم برگ ههای کنگر قابل مصرف میباشند .

 

در طب سنتی اروپا، برگ های کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار ( دیورتیک ) و محرک کلیه ها ، محرک ترشح صفرا از کبد  و انقباض کیسه صفرا مورد استفاده قرار می گرفت. این گیاه غنی از پتاسیم بوده، ولی از لحاظ انرژی محدود است. 

  • کنگر ضدعفونی کننده، اشتهاآور، تب‌بر و هضم کننده غذاست و درضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می‌شود.
  • این گیاه و به‌خصوص برگ آن ادرارآور و نیروبخش است و در ضمن قلب را نیز تقویت میکند.
  • کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم‌خونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند.
  • محققان معتقدند وجود ماده‌ای به نام سینارین در عصاره برگ کنگر، باعث کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید خون می‌شود. در ضمن همین ماده به همراه ماده دیگری به نام اسید کافئیک موجود در کنگر، کبد را در برابر عفونت حفظ میکنند.

توجه: چه کسانی بهتر است کنگر نخورند؟ افرادی که ناراحتی‌های کلیوی و کبدی شدید دارند از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند. زنان باردار و کودکان باتوجه به اینکه کنگر باعث انقباض کیسه صفرا می‌شود، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند، از خوردن آن صرف‌نظر کنند.

برگهای کنگر پس از بزرگ شدن گیاه بعلت وجود خارهای تیز غیر قابل مصرف می شوند . این گیاه نیز خوشبختانه در منطقه سبزوار بویژه بر روی ارتفاعات بوفور یافت میشود .


برچسب‌ها:

تاريخ : جمعه 13 تير 1393برچسب:کنگر, سبزوار,, | 1:22 | نویسنده : جلال سبزوار |

درختچه ای کوچک و گسترده روی زمین که بلندی آن از نیم متر تا یک متر و فراوان خاردار است . از این گیاه ماده ی قندی به نام «ترنجبین» به خارج ترشح می شود و بهمین خاطر به آن علف ترنجبین هم گفته میشود.  حشرات بسیار کوچکی که روی بعضی از این درختان زندگی می کنند، مولّد ترنجبین می باشند. کلمه ی «ترنجبین» معرّب کلمه فارسی «ترانگبین» است. (تر یعنی تازه و انگبین به معنای عسل است). پراکندگی آن در استان یزد و کرمان و خراسان  است. در منطقه سبزوار نیز این گیاه به وفور یافت میشود .

خار شتر مدر ( ادرار آور ) ومسهل است و براي رفع خشونت سينه اثرات مفيدي دارد. روغن برگ گياه براي دردهاي روماتيسمي بسيار مفيد بوده و روغن گل هاي آن براي بواسير مورد استفاده قرار مي گيرد. عرق خارشتر براي دفع سنگ كليه ومثانه بسيار مفيد بوده ومورد استفاده قرار مي گيرد. در سوره بقره آیه 57 از شیره این گیاه یعنی ترنجبین با نام " منٌ " یاد شده است . بیماران مبتلا به حصبه، اسهال خونی، بواسیر، خون ادراری و آبله از خوردن ترنجبین خودداری کنند.

و عکس های زیر که خودم آنها را گرفته ام  یک بوته یک متری از گیاه خارشتر است که در فصل گل دهی آن که بهترین موقع برای عرق گیری است را نشان می دهد .

و این نیز تصویری از گلهای ریز و صورتی رنگ گیاه خارشتر و حشره ایکه گیاه را مستعد تراوش شیره ترنجبین مینماید .


برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 11 تير 1393برچسب:خارشتر, سبزوار, ترنجبین, علف ترنجبین, | 23:43 | نویسنده : جلال سبزوار |

اخیرا رویکرد مردم به طب سنتی  و استفاده از گیاهان دارویی و عرقیات در مقایسه با دهه های قبل رشد چشمگیری را نشان میدهد و طبیعتا توام با رشد تقاضا ، احتمال کاهش کیفیت و سود جویی سوء استفاده کنندگان نیز زیاد می گردد که چنانچه اطلاع کافی در این باره نداشته باشیم ممکن است صدمات جبران ناپذیری به سلامت خود و خانواده مان را متحمل شویم لذا در این پست تصمیم دارم دانسته ها و تدکرات ضروری خود در مورد عرقیات را به علاقه مندان عرضه بدارم .

- بر خلاف آنچه شایع است که استفاده از عرقیات بی ضرر است ، اینگونه نیست و حتما بایستی با تجویز  و یا تخصص استفاده گردد .

- استفاده و خوراندن عرقیات به کودکان تا دو سالگی ممنوعیت دارد . 

- سعی نمایید عرقیات را از تهیه کنندگان مطمئن و یا تولیدکنندگان دارای پروانه تولید و دارای بر چسب استاندارد استفاده نمایید .

- سعی نمایید عرقیات را از فروشندگانیکه آنها را در بشکه های پلاستیکی و بصورت عمده خریداری و خود اقدام به فروش جزئی می نمایند ، خرید ننمایید .

- عرقیات حتما بایستی دارای تاریخ تولید و یا تاریخ انقضای مصرف باشند . دقت نمایید که بیش از یکسال مخصوصا در مورد عرقیات معطر مانند گلاب و بیدمشک و عرق نعناع و ...... نگذشته باشد.

- فروشندگانی که از سر بی اطلاعی بطری های عرقیات را در معرض تابش نور آفتاب قرار میدهند در واقع عمر مفید و خاصیت آنها را کاهش میدهند پس موقع خرید دقت نمایید حتی الامکان از این نوع تولیدات تهیه نفرمایید .

 -  ترجیحا عرقیات پر شده در بطری های شیشه ای را خریداری نموده و پس از خرید حتما در جایی کم نور  و خنک ( یخچال توصیه میشود ) نگهدار نمایید .

-  خواص ، میزان مصرف و چگونگی آن بهنگام تجویز و یا بر روی برچسب بطری مشخص می شود .

- بشرط شناخت از تولید کننده ، عرقیات تولیدی سنتی بر تولیدات صنعتی ترجیح دارند .

- یادمان باشد که داروهای گیاهی  و عرقیات اثر تدریجی دارند بنابراین زیاد مصرف کردن آنها به معنای سرعت بخشی به درمان نخواهد بود .

- مصرف برخی از عرقیات با داروهای شیمیایی تداخل دارند . حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید .


برچسب‌ها:

تاريخ : دو شنبه 9 تير 1393برچسب:عرقیات, منع مصرف, نگهداری, کیفیت عرقیات, | 3:10 | نویسنده : جلال سبزوار |

یادم هست بچه که بودیم  با خانواده که به شملق میرفتیم مرحوم مادر ما را از دست زدن به گیاه سبز رنگ شادابی که به آن " علف مار " می گفتند بر حذر میداشت و منهم از سر کنجکاوی یک بار به آنها دست زدم و تا مدتی دستم خارش داشت و تاول زد . بد نیست اشاره کنم که شخصا بارها دیده ام که داخل ساقه های انبوه علفی و عمودی آن ماری چمبره زده است که شاید بهمین دلیل محلی ها به اشتباه به آن   "علف مار "می گویند ( البته در بین گیاهان دارویی علف مار هم داریم که بعدا آنرا معرفی خواهیم کرد ) . بعدا فهمیدم که " گزنه " همان علف مار خودمان است که البته نام گزنه هم بی مسمی نیست . بهر صورت بپردازیم به شناسایی و معرفی این گیاه سودمند که معروف است از دیابت تا ریزش مو را درمان می کند.

درد مفاصل، ریزش مو ، عفونت‌های ادراری، خستگی، مشکلات پروستات و غیره را می‌توان با دست‌های خشن همین گیاه درمان کرد. افزایش سطح عملکرد تیروئید ، پاکسازی دستگاه گوارش و برطرف کردن اختلالات گوارشی برطرف کردن خستگی روانی ،بهبود عملکرد کلیوی ، جلوگیری از تشکیل سنگ‌کلیه ،  برطرف کردن دردهای ناشی از رگ به رگ شدن و کشیدگی ماهیچه برطرف کردن حساسیت‌های پوستی ناشی از گزش حشرات ،  ضدسرفه و نیز خاصیت ضدویروسی از مهمترین کاربرد های این گیاه معجره گر است .  این گیاه باعث تصفیه‌ی خون، بهبود بیماری تب یونجه، پروستات، زیبایی و تقویت موها می‌شود. قسمتهای قابل استفاده این گیاه شفا بخش خشک شده برگها، سرشاخه‌های گلدار و ریشه گزنه که بصورت دمنوش مورد استفاده قرار می‌گیرد. عرق گزده نیز در عطاری ها موجود می باشد .

گزنه مو را تقویت كرده و از ریزش موی سر جلوگیری می كند ، حتی در بعضی از موارد موی سر دوباره می روید . برای استفاده از این خاصیت 6 گرم سر شاخه ها و برگها و ریشه گزنه را بتنهایی و یا با 30 گرم چای كوهی در یك لیتر آبجوش ریخته و آنقدر بجوشانید تا حجم مایع به نصف برسد . شبها مقدری از این مایع را به سر بمالید و صبح بشوئید و برای براق شدن و جلا دادن به موها بعد از شستشوی سر موها را با چای گزنه ماساژ دهید . بدین منظور یك قاشق چایخوری برگ گزنه خشك را در یك لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید بماند . ماساژ دادن با این چای ، شوره سر را برطرف می كند . برای پاك كردن مثانه ، رفع عفونت مثانه و دفع سنگ از مثانه برگ گزنه را همراه با ریشه شیرین بیان دم كنید و بشویید .


برچسب‌ها:

تاريخ : دو شنبه 9 تير 1393برچسب:علف مار, گزنه, سبزوار, | 1:33 | نویسنده : جلال سبزوار |

پنیرک یک گیاه دارویی از گونه خطمی است این گیاه دارویی را در منطقه سبزوار که به وفور هم یافت میشود " نون کلاغ " می گویند . گل این گیاه دارویی که شبیه گل ختمی است به رنگ بنفش و کوچکتر از ختمی است .

پنیرک با نام علمی Malva sylvestris در عربی خبازی نامیده می شود. گیاهی است علفی، به ارتفاع تا 60 سانتی متر و پایا. به صورت خودرو، در بسیاری از نقاط می روید و برای استفاده نیز کشت می گردد.قسمت مورد استفاده ی پنیرک برگ و گل می باشند. البته در اکثر نواحی، گل پنیرک مورد استفاده قرار می گیرد. دم کرده ی گل ها به خاطر داشتن موسیلاژ، یکی از داروهای خوب ضد سرفه است. هم چنین به عنوان ضد نزله(زکام) و تورم دهان و گلو مصرف می شود. از سویی چون دارای خاصیت قابض ضعیف است، تا حدی به عنوان ضداسهال عمل می کند.در طب عوام از خوراکی آن، به منظور مشکلات مثانه و به صورت ضماد موضعی در التیام زخم ها استفاده می شود. از رنگ آن(آنتوسیانین های آن)، برای مواد غذایی استفاده می شود .

 لازم به ذکر است که از گلها و برگهای خشک شده این گیاه دارویی بصورت دمنوش استفاده میشود . از نظر طب سنتی ، گیاه پنیرک را معتدل و تا حدودی سرد و تر می‌دانند.


برچسب‌ها:

تاريخ : دو شنبه 9 تير 1393برچسب:, | 1:11 | نویسنده : جلال سبزوار |

ابتدا بد نیست ابتدا اشاره ای داشته باشم به نام دیگر این گیاه که در فرهنگ دهخدا و عمید از کاسنی با نامهای " هندبید " و یا " هندبا " نیز نام برده شد و نکته مهم اینکه در منطقه سبزوار به درختپه ای که در اطراف رودخانه ها و مسیل ها می روید و البته فراوان هم هست هند بید می گویند که بهیچوجه با کاسنی هیچ ارتباطی ندارد و نبایستی با آن اشتباه شود و درختپه ای که ما با نام هند بید می شناسیم ظاهرا گیاه  " پنج انگشت " می باشد .

کاسنی گیاهی علفی و  یک ساله  است.  ساقه  های اصلی آن گرد  و قطور با گل های  آبی آسمانی و برگ های سبز کم رنگ و یا پررنگ و  تلخ است. این گیاه نیز در اطراف سبزوار یافت میشود و بهتر است در مسیر های مرطوب رودخانه ها دنبال آن بگردید و بهترین راه شناخت آن که خود من به این ترتیب با این گیاه دارویی ارزشمند آشنا شدم از طریق گل آن است .

 

این گیاه را بدرستی میتوان بهترین دوست کبد و محافظ سلول های آن دانست . بهترین بخش مورد استفاده این گیاه سودمند برگ آنست که میتوان بصورت دمنوش و یا اگر تلخی آن مشکلی نباشد به مانند سبزی خوردن استفاده شود . گل های آن نیز پس از خشک شدن میتواند اثر درمانی بر روی کبد داشته باشد . عرق کاسنی نیز ( در صورت اطمینان از تولید آن ) اثر دارویی ضعیفتری را ارائه می کند .

عزیزان خواننده این پست میتوانند اطلاعات دقیقتر و تخصصی را در کتابهای داروهای گیاهی و یا با جستجوی اینترنتی بدست آورند.

 


برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 8 تير 1393برچسب:کاسنی, سبزوار , | 23:6 | نویسنده : جلال سبزوار |

سالهاست که در فصل بهار در اطراف شهر  و نیز مزارع و بویژه باغات و ییلاقات و نیز مسیر رودخانه ها ، گل آبی رنگ بسیار زیبایی می روید که از قدیم سبزواری ها به آن " گل نقری "  می گویند و آن گلها را می چینند و می خورند و کمی مزه هندوانه می دهد و جالب اینکه هر چه دنبال نام  علمی این گیاه در منابع مختلف و کتابهای گیاهان دارویی جستجو میکردم هیچ اثری از این گل و گیاه نمی دیدم و بسیار راغب تر برای بیشتر دانستن در مورد آن . تا اینکه اتفاقا در یک سرچ تصویری عکسی از آن را دیدم و با تحقیق بیشتر بالاخره فهمیدم که  این گیاه دارویی یکی از انواع گیاه ثعلب است ( همان ثعلبی که در بستنی سازی هم استفاده میشود ) . حال شما هم میتوانید به مراجعه به اینترنت و یا کتب گیاهان دارویی بیشتر  و بیشتر در باره این گیاه و انواع آن تحقیق نمایید .

 


برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 8 تير 1393برچسب: گل, ثعلب, گل نقری, گل نقره, سبزوار, داروی گیاهی, | 22:54 | نویسنده : جلال سبزوار |

با سلام و عرض تبریک ماه مبارک رمضان ، با توجه به اهمیت روز افزون طب سنتی و ضرورت آگاهی از  خواص گیاهان دارویی و استفاده از آنها ( با نظر متخصص و افراد آگاه ) و استفاده از این نعمات خدادی و اندک شناختی که از گیاهان دارویی دارم بر آن شدم که اطلاعات خود را فقط به اندازه شناخت و معرفی این داروها ( نه توصیه کاربرد آنها ) که خوشبختانه در منطقه سبزوار بسیاری از این گیاهان وجود دارند و از آنجا که بقول بوعلی سینا در کتاب " قانون " ..... وَ كُلٌّ يُداوَي عَلَي نَبْتِ بَلَدِه  یعنی هر مريضي را بايد با همان گياهي كه در شهرش روئيده ميشود معالجه كرد؛ نه با گياه شهری ديگر  فقط بایستی نامهای محلی آنها را با نام اصلی  و علمی آنها تطبیق داد تا شناسایی آنها راحت تر انجام شود . 


برچسب‌ها:

تاريخ : 1 فروردين 1388برچسب:سبزوار, گیاهان دارویی, نام محلی گیاهان, | 1:0 | نویسنده : جلال سبزوار |

صفحه قبل 1 صفحه بعد

.: Weblog Themes By SlideTheme :.